Συχνές Ερωτήσεις

 

1. Τι είναι τα τηλεσκοπικά ράφια και ποια η διαφορά τους

 

Όλοι μας οι συντηρητές είνα εξοπλισμένοι με εξαιρετικής ποιότητας ξύλινα ράφια. Τα ξύλινα ράφια μπορούν να σύρονται προς τα έξω κατά 50% ενώ τα ράφια με τηλεσκοπικες ράγες σύρονται προς τα έξω 80% για πανεύκολη πρόσβαση και στο τελευταίο μπουκάλι της συλλογής σας. Ακολουθεί παράδειγμα.

 

 

 

 

Να ενημερώσουμε επίσης, ότι καθώς τα ράφια έχουν σχεδιαστεί για την μέγιστη χωρητικότητα μπουκαλιών τύπου Bordeaux, θα χρειαστεί ίσως να αφαιρέσετε 2-3 ράφια ώστε να χωράνε άνετα τα μπουκάλια σαμπάνιας (Μπανει διπλή σειρά μπουκαλιών ανά ράφι, η συνολική χωρητικότητα στο συντηρητή δεν θα επηρεαστεί). 

 

 

2. Μονοζωνικός ή διζωνικός συντηρητής, τι να επιλέξω. Ποια είναι η σωστή θερμοκρασία για τα κόκκινα και τα λευκά κρασιά

 

Υπάρχουν 2 θερμοκρασίες που αξίζει να σημειώσουμε. Ιδανική θερμοκρασία παλαίωσης και ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος.

 

Ανεξαρτήτως είδους, κατηγορίας, τύπου, χρώματος και προέλευσης ενός κρασιού, καθοριστική προϋπόθεση για την ιδανική συντήρησή του, είναι η θερμοκρασία αποθήκευσης να κυμαίνεται ανάμεσα στους 12-14°C βαθμούς.

 

Οι συντηρητές μας είναι σχεδιασμένοι έτσι ώστε να μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες που προκύπτουν για τη σωστή μακρόχρονη παλαίωση/συντήρηση όλων των τύπων κρασιών (ιδανική θερμοκρασία μεταξύ 12-14°C βαθμούς) αλλά και το σωστό σερβίρισμα (στην ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος, π.χ σαμπάνιες και αφρώδη στου 6°C βαθμούς, Pinot Noir στους 16°C βαθμούς) με διαφορετικά μοντέλα μας. (Σας επισυνάπτουμε ένα πίνακα με τις ιδανικές θερμοκρασίας σερβιρίσματος διαφορετικών τύπων κρασιών).

Επομένως και ένα κόκκινο κρασί μπορεί να παλαιώσει σωστά στους 12°C βαθμούς αν και το πίνουμε στους 16-17°C και αντίστοιχα ένα λευκό κρασί να παλαιώσει σωστά στους 14-15°C βαθμούς ενώ το σερβίρουμε ιδανικά στους 10°C βαθμούς.)

 

Επομένως, η επιλογή σε ποιον θάλαμο θα τοποθετήσουμε ένα μπουκάλι (και κατά συνέπεια ποια είναι ή χωρητικότητα σε κάθε θάλαμο), έχει περισσότερο να κάνει με την απόφαση μας αν θέλουμε να το παλαιώσουμε ή να το έχουμε έτοιμο προς σερβίρισμα παρά με το χρώμα του η τον τύπο του.

 

Ένα ερώτημα που θα βοηθούσε στην απόφαση του ποιο είναι το καταλληλότερο μοντέλο στην περίπτωση σας είναι αν η χρήση του συντηρητή είναι πρωτίστως για παλαίωση/συντήρηση μόνο, για άμεσο σερβίρισμα μόνο, ή για συνδυασμό των δύο.

 

Αν η απάντηση είναι κάποια από τα δύο πρώτα τότε η επιλογή σας θα ήταν ένας συντηρητής μίας ζώνης θερμοκρασίας (για παράδειγμα είτε ο XPR W180S, στο οποίο μπορούμε να ορίσουμε μία επιλογή θερμοκρασίας μεταξύ 5-20 °C βαθμών).

 

Αν η απάντηση είναι για συνδυασμό των δύο, τότε η επιλογή ενός διζωνικού συντηρητή όπως ο XPR W180D ή XPR W180DΤ θα ήταν ιδανική.

 

Στα διζωνικά μοντέλα 180D, η κάτω ζώνη μπορεί να οριστεί σε οποιαδήποτε θερμοκρασία μεταξύ 5-12°C βαθμών, έτοιμα για σερβίρισμα/κατανάλωση και η πάνωζώνη μεταξύ 12-20°C βαθμών ιδανικά για παλαίωση.

 

Στα καινούργια μοντέλα 180DT (dual twin) κάθε ζώνη μπορεί να οριστεί ανεξάρτητα μεταξύ 5-20°C, για την απόλυτη ευελιξία στο συντηρητή, καθώς έτσι μπορεί να λειτουργήσει είτε σαν μονοζωνικός σε οποιαδήποτε θερμορασία, είτε ως διζωνικός με απολύτη ελευθερία να επιλέξουμε οποιαδήποτε θερμοκρασία σε οποιαδήποτε ζώνη.


 

 
Προτεινόμενες θερμοκρασίες σερβιρίσματος
 
 
 

 

Ο παραπάνω πίνακας είναι χρήσιμος ώστε ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες να έχουμε τα κρασιά μας 1-2 βαθμούς στο συντηρητή χαμηλότερα από την ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος γιατί μέχρι να ανοιχτεί και να σερβιριστεί θα ανέβει λίγο η θερμοκρασία του
 
 

3. Φίλτρο άνθρακα για συντηρητές κρασιών

 

Οι συντηρητές μας είναι εφοδιασμένοι με φίλτρα άνθρακα. Αυτό το ειδικό φίλτρο άνθρακα εξουδετερώνει τυχον οσμές μέσα στη συσκευή και εξασφαλίζει πάντα καθαρό αέρα εσωτερικά.  Το φίλτρο άνθρακα συμβουλεύουμε να αντικαθίσταται μια φορά το χρόνο. Μπορείτε να το προμηθεύεστε από την Masterzen και τους εξουσιοδοτημενους συνεργάτες και είναι πολύ εύκολο να το αντικαταστήσετε μόνοι σας.